Hvorfor våger ikke unge å si sin mening?

Aldri har det vært enklere å ytre seg i det offentlige rom. Men stadig flere unge vegrer seg for å flagge sine meninger. Det skaper bekymring.

Av: Eirik Vigsnes, Amedia

Amedias pilotprosjekt «Ungt Medborgerskap» har som ett av sine mål å bidra til at unge i den videregående skolen skal bli tryggere deltakere i den offentlige debatten. I samarbeid med skolene legger prosjektet blant annet opp til at unge skal få øvd seg i diskusjoner og å skrive debattinnlegg.

Blant mange unge sitter det langt inne. Ifølge en fersk undersøkelse NRK har utført, sier nær halvparten av ungdom mellom 16 og 20 år at de ikke flagger egne meninger på de sosiale kanalene. De oppgir at de frykter negative reaksjoner fra andre unge. De kan dreie seg om personlige angrep og sosial utestengning.

Blant unge som har ytret seg, oppgir 33 prosent at de har blitt kritisert eller motsagt i etterkant. Seks prosent svarer at de har mistet kontakt med bekjente.

Frykten er neppe ubegrunnet. Ifølge Human-Etisk Forbund har 25 prosent av de unge opplevd hatprat på nettet. Sammen med Fritt Ord og Norsk Institutt for Menneskerettigheter har Human-Etisk Forbund lansert en landsomfattende kampanje for å styrke unges evne og vilje til å ytre seg. Ung Ytring 2030 skal gjøre unge tryggere i møte med egne og andres meninger. Gjennom å forstå forskjellen mellom uenighet og krenkelser og hets, skal de unge mestre tøffe diskusjoner og sitte igjen med positive opplevelser.

Hardere debattklima
Har voksengenerasjonen noe av skylda for den negative utviklingen? Halla Bjørk Holmasdottir er professor i internasjonal og flerkulturell utdanning ved Oslo Met. Hun sier at den offentlige debatten har hardnet til de siste årene. Folk har mindre filter og det er blitt ok å ytre seg på måter som tidligere ikke ville blitt akseptert.

- Det er blitt skremmende for mange å delta i debatten. De stopper seg selv fra å ytre seg, sier Holmasdottir til NRK.

“Det er blitt skremmende for mange å delta i debatten. De stopper seg selv fra å ytre seg.”

— Halla Bjørk Holmasdottir

Ifølge en undersøkelse i Opinion er det flere menn enn kvinner som ikke føler de kan si hva de mener. 45 prosent av menn mellom 15 og 25 år vegrer seg fordi samfunnet har blitt for opptatt av hva som er politisk korrekt. Blant kvinner i samme aldersgruppe er tallet 37 prosent.

- Det er synd. Samfunnet går glipp av mye når unge ikke våger å ytre seg, sier Vilde Vågsland, seniorrådgiver i Opinion.

Skyr konflikt
Ana Margarita Quinteros er medielærer ved Tangen videregående skole i Kristiansand. Hun har vært tett på de unge i mange år og ser en klar utvikling.

- Dagens ungdom er blitt mer konfliktsky. De syns det er skummelt å si noe som andre kan reagere negativt på. De frykter negative kommentarer og personangrep på nettet. De har vokst opp i en tid da det er forbundet med noe utrygt ved å stikke seg fram. Det er synd, sier Quinteros.

Ana Margarita Quinteros er medielærer ved Tangen VGS i Kristiansand.

Noe av problemet er, ifølge Quinteros, at de unge ikke klarer å skille mellom sak og person. Å si at man er uenig med noen er det samme som å være slem mot vedkommende.

- I et slikt klima blir det tryggest å ikke si hva man mener og dermed unngår å såre noen eller å bli såret selv, sier Quinteros.